Acı Cehre Bitkisi Nedir?

Yöresel Adı
Geyikdikeni, Gövem eriği, Ateş tacı, Barut ağacı, Cehri, Ala cehri, Acı cehre (Van), Cumurd, it cumurdu, Mürdeşe

Latince Adı
Rhammus catharticus

Özellikleri
3-6 m boylanabilen, saplı, damarlı, parlak yeşil, yüreksi yapraklarını döken, dikenli bir çalı ya da ağaççıktır. Mayıs haziran aylarında sarı-yeşil küçük çiçekler açar. Yeşil meyveleri olgunlaşınca, buruşuk, mor-siyah arası bir renk alır ve önce insana tatlımsı gibi gelen, ardından acılaşan buruk bir lezzeti vardır.

Yetiştiği Yerler
Avrupa, ülkemizde Karadeniz

Kullanım Yerleri
Tohumları, meyveleri, gövde ve dal kabukları

Kullanım Yeri ve Şekli
  • Üretimi sonbaharda tohumla, yazın daldırmayla yapılır. Tohumlar sonbaharda olgunlaşır olgunlaşmaz soğuk seralara ekilir. Filizlenip elle tutulacak hale gelince saksılara alınarak sıcak seraya geçirilir. -1 5 dereceye kadar soğuğa dayanabillr Güneşli ya da yarı gölge, nemli ve zengin toprakları sever.
  • Park ve bahçelerde süs ve çit bitkisi olarak yetiştirilir.
  • Eylül-ekimde olgunlaşan 5-8 cm çapındaki meyveler toplanır, sıkılarak elde edilen öz, şekerle karıştırılıp şurup yapılır ya da meyveler kurutulup, toz haIine getirilerek sulandırılıp içilir.* Bileşiminde sabit yağ, fiavon türevleri ve antrasen bulunur.
  • Kabızlık giderici, bağırsak yumuşatıcı, idrar söktürücü etkileri vardır. ÖzelIikle ishal yapmasıyla ünlüdür; bunu için ağacın gövde ve dal kabuklarıyla meyvol kullanılır.
  • Dövülmüş yaprakları kanamalı yaralara uygulanırsa kanama azalır; siğillere uygulanırsa siğil ortadan kalkar. Siğil ve kaşınma için meyvesinin suyu da sürülehılir.
  • Ak dikenin modern tıpta da yeri vardır.* Son yapılan araştırmalarda ak diken meyvesinden hazırlanan özel ekstrenin kanser hücrelerinin büyümesini engellediği görülmüştür.
  • Ağacın kabuğundan sarı boyar madde elde edilir ve bu renk, kağıtları, harıtaları boyamada kullanılır.
Uyarı
Bütün organlarıyla toksik (zehirli) bir ağaççıktır, fazla alınması karın ağrısı yapar! Örneğin, meyvesi yenecekse 10 adedi geçmemelidir